Samen de nieuwe wereld ontdekken

Dogma

Geplaatst op 07 3 '17 door Rikko.

PopUpDogma

“Ik zweer mij te onderwerpen aan de volgende regels, opgesteld en bevestigd in het PopUpDogma :
Verder zweert een PopUpKerk af te zien van religie. Heilige tradities en gebruiken zijn tools die ad-random kunnen worden ingezet. Een PopUpKerk zweert daarmee af te zien van het creëren van instituut, omdat het moment en het ideaal belangrijker is dan een eindproduct. Het uiteindelijke doel is om werkelijkheid uit de traditie en de aanwezige harten en geesten te wringen. We zweren dat te doen met behulp van alle beschikbare middelen en ten koste van elke vorm van vrome smaak of religieuze overweging.

1. Alles gebeurt rond een gedekte tafel. Alle handelingen gaan daarvan uit of keren daarna terug. De tafel wordt gedekt met wat men meebrengt.

2. Er is geen laatste woord. Over elk onderwerp wordt nooit het laatste woord gesproken, elke conclusie is het begin van een nieuwe zoektocht.

3. We materialiseren elk goed idee. ‘we zouden eigenlijk eens’ of ‘hoe tof zou het zijn als’ zijn altijd reden om de agenda te trekken en uit te gaan voeren. Hoe waanzinnig of klein ook.

4. Wij betalen nooit voor een ruimte. Onze wederdienst is zo evident dat men ons graag onderdak biedt. Zo niet, dan gaan we verder of vinden een tijdelijke plek.

5. Zonder niet-gelovigen geen kerk. Als er geen niet-gelovigen meer onderdeel zijn van de PopUp wordt deze per direct opgeheven.

6. Zelfhulpretoriek en zingevingsjargon zijn ten strengste verboden. Het gaat hier om een andere wereld, niet om het koesteren van het ego.

7. Een PopUpKerk is ingebed in het eigen gebied en netwerk. En zoekt het goede voor zijn stukje van zijn stad (of dorp).

8. PopUpDenken mag zich nooit beperken tot de christelijke traditie. Het vroege christendom is vertrekpunt, geen eindpunt.

9. Een PopUpKerk is niet groter dan 30 mensen.

10. Een PopUpKerk heet altijd kerk – meer niet. We behoren niet tot een religieuze stroming, maar herdefinieren het fenomeen kerk naar hoe het ooit begonnen is. Licht anarchistisch, radicaal humanistisch en zo grassroots als onkruid.

Zo zweer ik mijn EED VAN ZUIVERHEID.

Amsterdam, 1 september 2015.

DOGMA ‘15

voorgesteld door Rikko Voorberg, bevestigd door ….